(Macedonian) Периодонтални заболувања

Периодонтални заболувања

Бактеријата која се наоѓа во забните наслаги предизвикува токсини или отрови кои ги иритираат непцата, што пак може да ги поцрвенее, отече и направи истите да крвават полесно. Доколку оваа иритација се оддолжи, непцата се одделуваат од забите, создавајќи џебови (празнини). Како што периодонталното заболување напредува, ткивото на непцето како и коската кои ги држат забите, почнуваат да се распаѓаат. Доколку не се лекува, ова води кон губење на забите.

Лепливата храна како и храната богата со скроб создава помалку киселина кога се јаде како дел од оброк. Производството на плунка во меѓувреме се зголемува, отстранувајќи ги остатоците од храна и неутрализирајќи ги штетните киселини.
Храната како лешници, кикирики, сирење, кромид и некои чаеви даваат резултати на забавување на размножувањето на бактерии кои создаваат распаѓање.

Адреса

Козле 93 - Скопје

Телефон

076 231 657 / (02) 3084 616

е-маил

dr.ane@kotevdental.com.mk

Работно време

Пон - Пет: 9:00 - 20:00